Остава бедственото положение в Добрич
Остава бедственото положение в Добрич / Дарик Добрич

Бедственото положение в Добрич остава, въпреки че ситуацията в града бавно и постепенно започва да се нормализира. Нивото на водата, прииждаща от село Богдан започва да спада, остава опасно обаче положението в северната част на града, където заради силния воден отток от язовира в село Плачи дол се поддържа високо ниво на водно равнище. Все още през Добрич преминават големи количества вода, което създава сериозни проблеми. Екипите на ВиК отводняват станцията в „Приморци“, за да започне нормалното водоподаване в града.

По високите етажи в Добрич няма водоподване, тъй като има много заляти водни сондажи и се работи по тяхното отводняване. Отводняват се и помпените станции в Минково и Приморци.

От РИОКОЗ информират, че след пускане на станцията в Приморци трябва да се вземат проби за състоянието на водата, тъй като тя е хлорирана и не може да се ползва за пиене. Пробите за водата ще бъдат готови след 48 часа. До тогава от инспекцията препоръчват на всички домакинства да ползват бутилирана и преварена вода.

От дезинфекционната станция ще извършат дезинфекция на всички улици и на имотите, които са почистени, за да не се доведе до разпространяване на зарази, съобщиха от общината.

Около 2000 абонати и до настоящия момент са без ток, тъй като 17 трафопоста са наводнени в индустриалната част на Добрич и не може да се възстанови електрозахранването. Все още без ток са кварталите „Дунав“ 1, 2 и 3.

Десет екипа на Пожарна безопасност работят за отводняване на наводнените райони и участъци – основно по бул. „Русия“ и улица „Дунав“, където мазите на живущите са наводнени и не може да се възстанови електрозахранването. Пожарникари работят и в района на улица „Климент Охридски“, Хуманитарна гимназия, улица“Вида Димитрова“ и „Поп Богомил“. Отводняват се „Рива Шус“, „Изида“ и „Савимекс“. Най–тежко е положението по улица „Индже Войвода“.  Общо  49 пожарникари са на разположение и работят за отводняване на засегнатите райони. От Пожарна безопасност съобщават, че от вечерта на бедствието на 19 юни до момента са получили над 700 сигнала за наводнени имоти.

Тъй като по коритото на река Добричка мостовите съоръжения са изровени и със съборени парапети, преминаването на автомобилите  ще бъде ограничено. Ще бъде осигурена сигнализация от „Комуналефект“ ЕООД за ограничаване на движението на тежко товарни автомобили. От почистващата фирма „А. С. А България” четири екипа работят по изминаване на улиците и почистване от натрупаните наноси.

Добричката болница работи в нормален режим, няма постъпили сигнали за други пострадали граждани от наводнението. Последните данни от заседанието на Кризисния щаб, председателствано от кмета Детелина Николова са, че до момента вследствие на природното бедствие има само един  загинал, който е бил болен от инсулт.

Започнаха отводнителните действия и в една от най-пострадалите сгради в Добрич - ДКЦ II. От общината призовахадоброволци за съдействие. Училищата са годни за приемане на ученици, както и детските градини с изключение на две детски градини с номера 23 и 24, където се работи за нормализиране на ситуацията. От детските ясли единствено в ясла 6 има наводнени помещения. От общината ще информират допълнително къде ще бъдат пренасочени децата в началото на работната седмица.

От полицията е организирана охрана на имотите в пострадалите райони. В кризисния център в зала” Добротица”, където са настанени пострадалите, в обедните часове бяха останали само 7 деца, тъй като възрастните хора посещаваха домовете си  и кметството, за да подават заявления за нанесените щети. Очаква се във вечерните часове кризисният център отново да се напълни.