Осигуряват съботно-неделни занимания за деца с увреждания
Осигуряват съботно-неделни занимания за деца с увреждания / Дарик Добрич

Община Добрич въвежда нова социална услуга в помощ на родителите на деца с увреждания, съобщи кметът Детелина Николова. От началото на следващата година в Дневния център за деца с увреждания, който се намира на ул.”Суха река” 37, ще се предлагат и съботно-неделни занимания. По този начин центърът ще осигурява заместваща грижа за родители, които желаят да ползват лично свободно време през почивните дни. Добрич е първата община в сраната, която въвежда подобна услуга, отбеляза кметът Николова. По думите й идеята за това е дошла от служителите на Дневния център, който сами са стигнали до решението, че родителите на деца с увреждания имат необходимост и от малко лично време през почивните дни. 

Предвижда се съботно-неделната група да бъде за 5 деца, за които от 8.00 до 17.00 часа ще се грижат двама служители – специалист и санитар. Дежурният персонал ще работи на ротационен принцип, по предварително изготвен график, но е предвидена и възможността родителите да могат да избират специалистите, които да се грижат за децата им през почивните дни. Услугата ще се ползва след предварителна заявка.

Допълнителните занимания ще бъдат безплатни, но храненето в почивните дни - закуска и обяд, ще се поема от семействата. На този етап услугата е предназначена само за потребителите на центъра, но в бъдеще би могло да се формира цена и за външни посетители, коментира Николова.

Дневният център за деца с увреждания е с капацитет 45 места, в него се приемат деца от 3 до 18 години.