Осем сватби в Добрич на 12.12.2012
Осем сватби в Добрич на 12.12.2012 / Дарик Добрич

Осем двойки ще се врекат във вярност в добричкия Обреден дом на 12 декември 2012 г.. Това са много ритуали през работен ден, коментира Коянка Кралева от екипа на "Брачни церемонии". Заявка има и за огледалната дата 20.12.2012, засега една сватба е записана и за обявената за край на света дата 21 декември.

От началото на годината в добричкия Обреден дом са извършени 313 бракосъчетания, които са приблизително същия брой като миналата година. 138 от тях са били съкратени церемонии - разписвания, а 49 са били изнесени - на плажа в Албена, Кранево, Златни пясъци или в добрички ресторанти. Доста варненци използват услугите на добричкия екип, сподели също Кралева, тъй като цената е почти наполовина по-ниска за изнесен ритуал, както и защото някои двойки са смесени - с представители на Добрич и Варна.

През годината има и 22 брака, сключени между българи и чужденци. Младоженци са станали най-много германци и сърби, но има и от Пакистан, Турция, Босна и Херцеговина, Хърватска, Косово, Албания, Черна гора и Англия. Булките са по-малко от чужденците, предпочели добричлийки - общо 6. Двама мъже от нашия град са си взели съпруги от Украйна, двама - от Молдова, снахи има и от Русия и Полша. Най-актуалният сезон за сватби е лятото, но най-много ритуали е имало през септември - 51.

Добричлии рядко проявяват интерес към именуванията в Обреден дом - те са били 8 през 2012-а, като няма разлика с предишни години. Златна сватба не е празнувана тази година, но пък е имало няколко сребърни. Въпреки обявения край на света, вече има и 12 записани бракосъчетания за догодина.