Организират семинар по овощарство в Добрич
Организират семинар по овощарство в Добрич / gradinar.net

Семинар на тема "Растително - защитни мероприятия в овощни насаждения" ще се проведе в Добрич на 16 октомври /четвъртък/. Форумът ще започне в 10.00 часа в зала "Европа" в сградата на Областна администрация. Информационната среща - семинар се организира от Областната служба за съвети в земеделието и Института по овощарство в Пловдив. Гост - лектори са проф. Христина Кутинкова и доц. д-р Веселин Арнаудов от  Института по овощарство. Предвидени са лекции за болестите по костилковите овощни видове, необходимите растително - защитни мероприятия в насаждения и борбата с плодовите червеи. В рамките на срещата ще бъдат представени и възможности за подпомагане по мерките от новата Програма за развитие на селските райони.                                                                          

Обучението се организира в отговор на засиления интерес към отглеждането на трайни насаждения, коментира пред Дарик главният експерт в Областната служба за съвети в земеделието - агроном Илиана Ташева. От 2007-ма година насам се наблюдава нарастване на овощните градини в региона, което е свързано с европейското финансиране по Програмата за развитие на селските райони. Много земеделски производители в областта се възползваха от възможностите за подпомагане по мерките "Млад фермер", "Полупазарни стопанства" и "Модернизация на стопанствата".

В последните години се отчита голям интерес към орехите, но в региона от години се отглеждат и други видове овощни дървета - сини сливи, праскови, ябълки, посочи още Ташева.

На семинара в четвъртък са поканени всички земеделски производители, които проявяват интерес към темата.