Организират обучение за пчелари
Организират обучение за пчелари / Дарик Добрич

Областната служба за съвети в земеделието организира информационна среща - семинар на тема "Приложно пчеларство в промишлени пчелини".
Поканени за участие са пчелари от региона, както и гости от Варна, Вълчи дол, Димитровград, Провадия и Самоков, съобщи началникът на службата Маринела Георгиева. Семинарът ще се проведе в зала "Европа" на областна администрация от 10.30 до 14.00 часа.

Ще бъдат коментирани състоянието и проблемите на пчеларския сектор, новостите в технологиите при отглеждане на пчелни семейства, производството на пчелни майки. Основен лектор на семинара ще бъде главен асистент д-р Пламен Христов от Института по животновъдни науки в Костинброд.

Информационната среща се организира на базата на подписано споразумение със Стопанската академия, посочи Георгиева и допълни, че в рамките на форума ще се проведе дискусия по представените теми. Присъстващите ще имат възможност да се запознаят и с възможностите за финансиране по Програмата за развитие на селските райони.

В началото на идната година Службата за съвети в земеделието предвижда още две обучения - едното отново насочено към пчеларите, а другото на тема "Общо животновъдство", посочи Георгиева.