Организират обучение за безопасно извеждане на децата от социални домове
Организират обучение за безопасно извеждане на децата от социални домове / Дарик Добрич

Представители на общини Добрич, Балчик и Крушари са включени в двудневно обучение на тема „Подготовка на децата за извеждане от специализираните институции”. Семинарът се организира от фондация Лумос в сътрудничество с Националното сдружение на общините в Република България. В обучението, което се провежда във Варна участват представители на общо 15 общини от цялата страна. Целта е общинските администрации и хората, които участват в процеса за извеждане на децата от специализирани институции да бъдат максимално подготвени. Поставя се акцент върху необходимостта от допълнителна работа с децата, които са прекарали по-голямата част от живота си в своите креватчета, както и с деца с тежки интелектуални затруднения.

„Много от децата прекарали живота си в институции познават само стените на стаите си и решетките на леглата си. Преместването им без адекватна подготовка може да доведе не само до психологически и физически вреди, но и да има фатален край за някои от тях. Нашето желание е да направим този преход възможно най-щадящ и безопасен, като поставим нуждите и интересите на децата на преден план”, посочва Бисер Спиров - национален представител на Лумос за България. Той отбелязва, че обучението поставя началото на сътрудничеството на Лумос и Националното сдружение на общините в България.

Лектор на семинара ще бъде логопедът Кат Ървин, която има над 15- годишен опит в прилагането на метода на интензивното общуване. Тя има богат опит при работа с деца с увреждания в различни страни и подготовката им за преместване от институции в алтернативни услуги. Специалистката посещава редовно България от 2010 година насам като провежда различни обучения, свързани с интензивното общуване с деца с увреждания.