Световен ден за борба с рака
Световен ден за борба с рака / sxc.hu
ГЕРБ-Добрич организира молебен за здравето на българския народ по повод Световния ден за борба с рака. Той ще бъде отслужен в храм „Свети Георги“ от 12,30 часа в неделя, 4 февруари. ПП ГЕРБ отправя покана към жителите и гостите на Добрич да присъстват.

Членове на Младежи и Жени ГЕРБ ще направят обществеността съпричастна към каузата като ще закичат над 300 граждани с розови лентички, които сами са изработили. Ще бъдат раздадени розови балони, както и флаери с информация за мащабите на онкологичните заболявания, както и рисковите фактори за това. 

Решението за отбелязването на Световния ден за борба с рака – 4 февруари, е записано в Парижката харта срещу рака. Тя е приета през 2000 година във френската столица по време на Първата световна среща за борба с рака в новото хилядолетие.

Онкологичните заболявания са сред основните причини за смъртност в световен мащаб. С най-голяма честота са злокачествените заболявания на млечната жлеза при жените и рака на белите дробове при мъжете. В България годишно се регистрират над 30 000 нови случая на злокачествено заболяване.

По данни на Националния статистически институт, през 2016 година от онкологични заболявания са починали 283,5 на 100 000 жители от област Добрич. Това ги нарежда на второ място като причина за умиранията. Регистрираните новообразуванията са били общо 5995. Най-много – 1167, са случаите на злокачествените заболявания на млечната жлеза, следвани тези на храносмилателните органи /1043/, на женските полови органи /1082/, меланом и други злокачествени новообразувания на кожата /812/, пикочна система /436/, дихателни органи и гръден кош – 327, простата /265/ и др.