Организират граждански протест срещу АСТА
Организират граждански протест срещу АСТА / Reuters

Протестно шествие срещу търговското споразумение за борба с фалшифицирането АCТА ще се проведе в Добрич. Протестиращите ще се съберат в 11.00 часа в градинката пред храм „Свети Георги”, откъдето ще тръгнат към площад”Свобода”.

Протести са планувани и в други градове на страната. България изцяло да спре участието си в ACTA, а не просто да замрази ратификацията на споразумението, настояват организаторите на първия протест срещу ACTA от 11 февруари. Те изразяват опасенията си, че има вероятност след време разговорите за евентуално присъединяване на страната ни към скандалното споразумение да бъдат подновени, както ще бъде възобновен и дебатът за шистовия газ.

Участниците в гражданската инициатива „Не на ACTA", подкрепят тезата на управляващите, че българското законодателство е достатъчно ефективно в частта, която урежда авторското право и защитата на интелектуалната собственост, затова не е необходимо страната ни да става част от спорното споразумение.

Това е първият протест срещу АСТА в Добрич, тъй като добричлии не се включиха в организираните на 11 февруари национални протестни прояви.