Определиха зоните за улов на рапани в Черно море
Определиха зоните за улов на рапани в Черно море / Дарик Добрич

Изпълнителният директор на ИАРА д-р Драгомир Господинов, експерти на агенцията и представители на Института по рибни ресурси - Варна обсъдиха с браншови асоциации и сдружения от сектор "Рибарство" по Черноморието, зоните за извършване на рапаноулов в Черно море.

Решено е да се обособят 5 зони - 3 в северната част на българското черноморски крайбрежие и 2 в южната. Първата зона е в Балчишкия залив на отстояние 4 мили; втората е пред Варна на отстояние 8 мили от брега; трета е пред Бяла - 5 мили от брега; четвъртата е под Емине и попада в 3-милната зона, и петата зона е пред Маслен нос и Ахтопол и е в 3-милната зона.

Зоните за извършване на рапаноулов са определени от Института по рибни ресурси - Варна съвместно с представители на браншови организации от сектор "Рибарство", рибари и природозащитни организации. При определянето на зоните под внимание е взето да не се нарушава екологичното равновесие по брега на Черно море, да не се нарушават зоните, които влизат в Натура 2000, както и да не се нарушава размножаването на рибата.

В определените зони ще се извършва рапаноулов до изчерпване на ресурса, след което ще се определят нови зони. Според проф. Стойков от Института в тези зони ще може да се трали поне година, година и половина.

Определените зони за рапоноулов и техните координати ще се включат в Системата за наблюдение на риболовните кораби и от Центъра за наблюдение във Варна ще осъществяват контрол дали тези зони се спазват от рибарите или не. Тези, които извършват рапаноулов извън определените зони ще се санкционират съгласно Закона за рибарството и аквакултурите, като глобите са от 3 до 5 000 лева. Освен финансови санкции вече към рибарите ще се прилагат и точкови санкции. Точките са с натрупване и когато един рибар събере над 70 точки от нарушения ще му се отнема разрешителното за стопански риболов за период от 1 година, а при събрани 90 точки, разрешителното за риболов ще се отнема окончателно. За извършване на рапаноулов извън определените зони, рибарите ще се наказват с 8 до 10 точки.