Определиха парична гаранция за турски гражданин, прегазил добричлия и избягал
Определиха парична гаранция за турски гражданин, прегазил добричлия и избягал / Thinkstock/Getty Images

Варненският апелативен съд уважи молбата за изменение в по-лека на мярката за неотклонение на турския гражданин Екрем Йозлер и определи 20 000 лева парична гаранция, която трябва да бъде внесена в 10 дневен срок. Дотогава Йозлер ще остане в ареста, информираха от пресслужбата на съда. 48- годишният теолог беше осъден от Добричкия окръжен съд затова, че на 17 февруари тази година в с.Карапелит, Добричка община, по главен път Добрич-Силистра нарушил правилата за движение по пътищата и причинил по непредпазливост смъртта на Мариян Чернаев от Добрич, а след деянието избягал от местопроизшествието. Преди месец, при условията на съкратено съдебно следствие, признаване на вината и на фактите, посочени в обвинителния акт, първата съдебна инстанция присъди на Йозлер наказание 2 години лишаване от свобода, което да изтърпи в затворническо общежитие от открит тип при първоначален общ режим.

Пресслужбата на съда припомня, че Екрем Йозлер има разрешение за продължително пребиваване в Република България. Той преподава религия в Силистра към джамийското настоятелство. Пред съда в Добрич, той е признал вината си затова, че е причинил по непредпазливост смъртта на човек при ПТП и е избягал от местопрестъплението.  След сблъсъка Йозлер е видял тялото на ударения човек и е предприел активни действия, за да остане неразкрит, като подбуждал към лъжесвидетелстване спътника си. Изоставил жертвата на пътя, без да му окаже помощ или да подаде сигнал на 112, изгасил светлините на автомобила и използвал обходен маршрут.

Йозлер обжалва 2- годишната присъда пред Варненския апелативен съд, който е насрочил заседанието си за 15 юли 2016 година.

Днес втората съдебна инстанция коментира единствено основанията за изменение на процесуалната мярка за принуда на турския гражданин. Йозлер е в ареста от 19 февруари 2016 година, а от 1 март има забрана да напуска пределите на България. С оглед на настъпилата сериозна промяна в процесуалното поведение на подсъдимия, който е признал вината си за стореното и се разкайва, съдът намира, че не се налага Йозлер да търпи най-тежката мярка за неотклонение. Той има постоянен адрес в Силистра и работа.

Ако паричната гаранция от 20 000 лева не бъде внесена в 10 дневен срок, Йозлер ще продължи да пребивава в ареста.