/ ThinkStock/Getty Images
Определени са финалистите в конкурса на Община Добрич и Центъра за творческо обучение, които предоставят две пълни стипендии на две деца от Добрич за участие в международния космически лагер SpaceCampTurkey.

Експертното жури оцени всички кандидатури от град Добрич и взе единодушно решение двете пълни стипендии да получат Димитър Минков и Симона Йорданова.

Две стипендии за космически лагер осигуряват Община Гоце Делчев и Център за творческо обучение

Стипендията покрива разходите по 6-дневния престой, храната, таксата за участие и пътуването на децата (без допълнителни дневни пари) и е в размер на 1250 долара. Всички останали 23-ма участници в конкурса на Община Добрич са класирани за SpaceCampTurkey и могат да участват след заплащане на съответната такса.

Всички кандидати трябва да потвърдят участие в рамките на две седмици. При липса на потвърждение пълните стипендии ще се присъдят на следващите в списъка по точки кандидати.

SpaceCampTurkey e учебно-тренировъчен лагер, създаден през 2000 година по модел на NASA в гр. Измир, Турция. Лятната програма на SpaceCampTurkey развива познанията на децата в науките астрономия, физика, математика, технологии, биология и други науки.

Космическият център дава възможност на участниците да преминат през реална подготовка за мисия в космоса. Част от заниманията им включват работа с астронавтски костюми, пребиваване в изкуствена безтегловна среда, използване на тренажори за астронавти и на совалката Discovery, отглеждат растения в безпочвена среда и други.

Координатор на програмата SpaceCampTurkey за България е Центърът за творческо обучение, който работи в тясно сътрудничество с тренировъчния център SpaceCampTurkey вече 14 години.