МБАЛ Добрич
МБАЛ Добрич / Дарик Добрич
30 сестри от здравното заведение с предизвестия за напускане
Старша сестра Снежана Димитрова за Операционния блок
101048
Старша сестра Снежана Димитрова за Операционния блок
  • Старша сестра Снежана Димитрова за Операционния блок
Осемте медицински сестри от Операционния блок на МБАЛ-Добрич ще получат бонуси, но не и  увеличение на основните им заплати. Това стана ясно днес след преговори с ръководството на здравното заведение.  Специалистите по медицински грижи са депозирали уведомления за напускане на работа, като едномесечният срок изтича в края на седмицата.

Операционните сестри в МБАЛ-Добрич са подали молби за напускане

Към момента все още не е ясно дали в понеделник – 25 март, Операционният блок ще работи. „Последният ни разговор с ръководството ще бъде в петък по обед. Какво ще правим, окончателно ще решим в понеделник”, заяви  старшата сестра Снежана Димитрова.

Тя уточни, че засега обещаното ги удовлетворява. Те обаче чакат да мине утрешния национален протест на специалистите по здравни грижи и смятат, че през следващия месец ще има промени. "Ако няма такива, то рискът болниците да останат без специалисти по здравни грижи е огромен. Капката преля”, заяви Димитрова.

Д-р Светозар Байчев: Болницата ще продължи да предоставя качествена медицинска услуга

Операционните сестри бяха категорични, че не желаят две минимални работни заплати, или 1120 лева, както се появило в медиите. Желанието им е за 900 лева основна заплата, като те уточниха, че в отрасловия КТД дори е записано 950 лв. заплата на сестра. В момента възнагражденията им са 632 лева.

По думите на лекари и сестри от МБАЛ-Добрич общо 30 са подадените уведомления за напускане от специалисти по здравни грижи. Намерение да си тръгнат за заявили и трима специализанти. Изп. директор на болницата д-р Светозар Байчев не потвърди тези цифри.  Общо сестрите в момента са около 220, като има нужда от още 60.

Лекари: Бъдещето на МБАЛ-Добрич е под въпрос заради Спешното и Операционния блок

„Сега ще получим бонуси и уверението е, че това ще продължи, докато се предприемат мерки за увеличаване на основните заплатите на всички сестри. Кога точно ще стане това не е ясно”, допълни Снежана Димитрова.

Операционните сестри обслужват дейността на възлови отделения – хирургично, ортопедия, неврохирургия, УНГ. Ако те напуснат, работата на тези отделения ще спре, смятат лекари.

В аудиото чуйте ст. сестра Снежана Димитрова.