/ БГНЕС
Операция за контрол на скоростта започва днес в Силистренска област. Тя се провежда на територията на страните, членки на европейската мрежа на службите на Пътна полиция – TISPOL, и ще продължи до 22 април. В районните управления при ОД МВР-Силистра са изготвени планове и са определени точки за контрол, съобразени по време и място с интензивността на движението. Ще бъдат използвани всички автоматизирани технически средства за контрол на скоростта.

В рамките на инициативата от 6.00 часа, на 18 април до 6.00 часа на 19 април ще се проведе специализирана полицейска операция „24 часа контрол на скоростта”.

Нарушенията, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение, са най-сериозната причина за възникване на тежки пътнотранспортни произшествия по пътищата в Европа. Статистиката сочи, че и в България през 2017 г. превишената и несъобразена скорост продължава да е с най-голям дял при автопроизшествията по вина на водачите.

От началото на 2018 г. до 13 април в Силистренска област са регистрирани 90 пътнотранспортни произшествия, 25 от които тежки. Един човек е загинал, пострадалите са 32. За същия период на миналата година автопроизшествията са били 75, 9 от които тежки, с 1 загинал и 10 ранени граждани.