Окръжният съд допусна предаването на 28-годишен добричлия на германските власти
Окръжният съд допусна предаването на 28-годишен добричлия на германските власти / Дарик Добрич

Добричкият окръжен съд допусна изпълнението на Европейска заповед за арест и предаване на Севдалин А. от Добрич на германските съдебни власти. 28-годишният мъж не е оттеглил даденото на 10 февруари т.г. съгласие доброволно да бъде предаден. В последната си дума днес отново заяви желание да бъде изпратен по-бързо в Германия.

Адвокатът на подсъдимия също помоли да бъде уважено направеното от прокуратурата на германския град Брауншвайг искане.

Пресцентърът на съда припомня, че срещу Севдалин А. е издадена Европейска заповед за арест по наказателно производство за сводничество и трафик на хора с цел сексуална експлоатация. Престъплението е извършено в периода 1 юни - 26 август 2010 година. В Европейската заповед за арест е посочено, че в съучастие с друга българка, Севдалин А. е завел 19-годишна добричлийка до Брауншвайг с фалшиво обещание да й намери работа в кафене, където да получава заплащане до 1000 EUR. Той й взел личните документи и с побой я принудил да работи като проститутка. Приходите били събирани от съучастничката на Севдалин А. 19-годишната получавала само храна и можела да напуска жилището, придружена от другата обвиняема по делото. Севдалин А. заплашвал девойката, че ще я нарани и убие. Престъплението се наказва по германския Наказателен кодекс с лишаване от свобода до 15 години.

Днес Добричкият окръжен съд потвърди взетата спрямо Севдалин мярка за неотклонение -задържане под стража до фактическото му предаване на германските съдебни власти. До тогава той ще пребивава в затвора във Варна.