/ ДОС
Окръжен съд-Добрич посреща посетители с отворени врати в Деня на Европа от 13.30 до 16.00 часа. Инициативата ще премине под наслов „Открито за съдебната власт“ и ще започне с информационен тур в съдебната палата, в който могат да се включат всички желаещи граждани.
 
Интерес да научат повече за дейността на регистратурата, деловодствата и служба Архив предварително са заявили ученици от десетите и единадесетите класове на СУ “Димитър Талев“ и СУ “П.Р.Славейков“, с които съдът работи по Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие.

Отворени съдилища и прокуратури”. Участниците в програмата вече имаха възможност да посетят съдебна зала, да присъстват на поредица от лекции на правна тематика и да говорят с магистрати и съдебни служители. По повод Българското председателство на Съвета на Европейския съюз при срещите си с учениците лекторите отделяха внимание и на начина, по който се прилага правото на ЕС.
 
В Деня на отворените врати ще бъде финализирано тазгодишното издание на програмата като на всички преминали обучението младежи ще бъдат връчени удостоверения. Преди това учениците ще могат се включат в среща-дискусия с българския евродепутат от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа Илхан Кючюк, която ще започне в 14.00 часа и ще се проведе в учебния център на Окръжния съд.

Евродепутатът е в Добрич по покана на СУ “П.Р. Славейков“, което е едно от 30-те училища в страната, включено в Програмата за училища-посланици на Европейския парламент. В срещата ще участват и възпитаниците на училище „Димитър Талев“, които също работят по европейски проекти и проявяват интерес към темите, свързани с ЕС. В разговора с младите хора ще се включи и председателят на Окръжен съд - Добрич съдия Галатея Ханджиева, която ще обясни на учениците как се осъществява съдебното сътрудничество между страните - членки.
 
По време на събитието ще бъдат обявени и победителите в организирания от Окръжен съд-Добрич видеоконкурс под наслов „Моята Европа е …”. Конкурсът беше насочен към участниците в образователната програма и имаше за цел да провокира младите хора да изразят чрез кратък филм своето разбиране за обединена Европа.