Окръжен съд Добрич
Окръжен съд Добрич / Окръжен съд Добрич
Добричкият окръжен съд отказа да признае и приведе в изпълнение финансова санкция от 134 евро, постановена  в Холандия срещу мъж от Балчик за шофиране с превишена скорост, съобщиха от пресслужбата на съда. Глобата е била наложена на 6 април 2016 година с акт на Полицията в Брабант - Югоизток, Холандия. 

47-годишният Юлиян Ж. обаче твърди, че не е пребивавал в Холандия  и съответно никога не е притежавал и не е бил наемател на превозно средство с визирания в акта регистрационен номер. С оглед на неговите твърдения Окръжният съд в Добрич двукратно по надлежния ред е изискал от компетентния орган на издаващата държава информация за това по какъв начин е установено, че именно българският гражданин Юлиян Ж. от Балчик  е собственик или ползвател на превозното средство, с което е допуснато пътното нарушение и по какъв начин той е бил информиран за започналото срещу него административно производство. 

Изисканата допълнителна информация по делото не е получена, поради което съдебният състав прецени, че са налице предпоставки за постановяване на отказ от признаване и изпълнение на наложената на мъжа  санкция. Междувременно в хода на делото Окръжният съд е извършил и множество справки в България, от които е видно, че Юлиян Ж.  не е правоспособен водач, не е собственик на МПС  и няма данни да е напускал пределите на страната.                                                                 

В мотивите към решението си съдът посочва още, че към изпратеното от Холандия удостоверение за прилагане  на принципа на взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави - членки на Европейския съюз, не е приложен постановеният срещу балчиклията полицейски акт.