Огнище на COVID-19 е регистрирано в Център за психично здраве (ЦПЗ) "Д-р П. Станчев" в град Добрич, съобщават от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/.

В периода 13-19 декември 9 пациентки на Отделението за жени с психични разстройства са дали положителен резултат за COVID-19 след направени бързи антигенни тестове. Те не са ваксинирани и своевременно са преместени в COVID-сектора на ЦПЗ.

Между 13 и 17 декември са регистрирани положителни резултати и при 3 лица от персонала на дневния стационар към Центъра. Две от тях са били в контакт с пациентките от Отделението за жени с психични разстройства.

Още десетки положителни проби в детската градина, станала огнище на менингит

Към днешна дата настанените в COVID-сектора са в сравнително добро общо състояние, без температура, сочат данни на управителя на ЦПЗ. Една пациентка е насочена за консултация към COVID-кабинета в Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в областния град.

Ежедневно се изследват всички 14 пациенти от отделението, като към 20 декември те са с отрицателни тестове.

Със заповед на Директора на РЗИ - Добрич от 18 декември е преустановен приемът на пациенти в Отделението за жени с психични разстройства. При необходимост хоспитализация пациентите се насочват към Държавната психиатрична болница в село Карвуна, община Балчик.