Одобриха екстрадиране на 43-годишен каварненец в САЩ
Одобриха екстрадиране на 43-годишен каварненец в САЩ / Дарик Добрич

Окръжен съд - Добрич уважи молбата на съдебните власти на Съединените американски щати и допусна да им бъде предаден 43-годишният Галин Ф. от Каварна. Мъжът е издирван от Интерпол - Вашингтон и съдебните власти на САЩ въз основа на заповеди за арест, издадени от две съдилища на 7 януари 2011 г. и 4 април 2006 г. Срещу него са повдигнати обвинения за 6 банкови измами, извършени в Северен район на Илинойс в периода юли 2005 г. - март 2006 г., с които е причинил щети на стойност 950 000 щатски долара на американски институции, отпуснали му заеми. Обвинен е и в сексуална злоупотреба и отвличане на дете, извършени в края на септември 2005 г. също в Илинойс. На 15 ноември 2012 г. Галин Ф. е бил установен и задържан в полицейското управление в Каварна.

Мъжът каза пред Окръжен съд - Добрич, че не дава съгласие да бъде незабавно предаден на съдебните власти на САЩ. Представителят на Окръжна прокуратура обаче смята, че са налице всички условия, изисквани от Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест и по Договора за екстрадицията между Република България и САЩ.
Адвокатът на каварненеца пледира, че не може да се допусне предаването му по Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест, тъй като той уреждал отношенията в Европейския съюз.Недопустимо било и по Договора за екстрадиция със САЩ от 2009 г., тъй като деянията са от преди това.

Галин Ф. е неосъждан, няма криминални прояви у нас и в близко време му предстои сключване на граждански брак. Съдът постанови той да остане с мярка за неотклонение задържане под стража до фактическото му предаване. Решението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна.