Одобриха държавния план-прием за учебната 2014/2015 г.
Одобриха държавния план-прием за учебната 2014/2015 г. / OA

Комисията по заетост към Областния съвет за развитие проведе заведание под председателството на зам.-областния управител Исмет Абил, информират от Областна администрация. След разисквания, Комисията съгласува предложението на началника на Регионален инспекторат по образование Дариела Вълканкина за прием по професии и специалности за учебната 2014/2015 г.. Документът ще бъде предоставено за утвърждаване в Министерството на образованието и науката.

Вълканкина информира, че предложението за държавен план-прием е направено на базата на заявеното от директорите на училищата, като са взети под внимание материалната база, брой на паралелките в годините назад, брой на децата завършили 7/8 клас, финансовата страна, необходима за издръжката на училището. Предложението предварително е дискутирано и съгласувано с регионалните структури на работодателите и синдикатите.

Тази година ще има нови специалности - Еколог и Агроеколог, в професионалните гимназии по аграрно стопанство и по ветеринарна медицина. Предложена е и нова професия - Помощник-възпитател, като завършилите ще могат да се реализират в детски градини. На заседанието бе отбелязано, че в областта на туризма най-търсени са младите хора с професиите сервитьор, готвач, камериер - с добро владеене на немски, английски, френски или руски език. Паралелките от професионални направления, свързани със селското стопанство, са значителна част от предложения прием. Изключително търсени на пазара на труда са професионалните шофьори и работници на пътно-строителна и подемно-транспортна техника.

Запазва се интересът на учениците към професионалното обучение в средни общообразователни училища и профилирани гимназии, сочат още анализите на Комисията по заетост.