Одобриха близо 6 млн. лева  за почистване на Добрич през 2012 г.
Одобриха близо 6 млн. лева за почистване на Добрич през 2012 г. / Дарик Добрич

5 943 698 лева са заложени в план сметката за дейност „Чистота” през 2012 година  в община Добрич. Планираните разходи бяха одобрени от Общинския съвет на днешното му заседание.

Предвидените средства ще се използват за сметосъбиране, сметоизвозване, обезвреждане на битовите отпадъци, както и за почистване на улици, тротоари и пешеходни зони. В общата сума са заложени и средства за машинно зимно почистване на улици и булеварди в размер на 570 хил. лева.
В хода на дебатите Атанас Атанасов от „Атака” предложи тази сума да бъде извадена от общата план-сметка, тъй като по думите му според разпоредба на Закона за местните данъци и такси дейностите по зимното почистване не бива да попадат в план-сметката за чистотата. Освен това той предложи да бъде въведена GPS система за контрол на всички дейности по чистотата.

Никъде в нашето законодателство не е посочено, че зимното почистване не може да се включи в план-сметката за чистота, заяви в отговор кметът Детелина Николова. По отношение на GPS системата  за контрол тя отбеляза, че в бъдеще това може да стане един от критериите при избор на почистваща фирма. Кметът отбеляза обаче, че и сега съществува контрол на дейностите. На депото в село Богдан има кантар с компютърна система, която отразява всеки влязъл тон боклук, посочи Николова.

В дебатите се включиха още Галина Митева и арх. Емилия Добрева от групата на социалистите. Нас ни смущава, че един от компонентите, по който се формира тази план сметка е работната заплата, а статистиката сочи, че тя в Добрич е 551 лева при 699 за страната, заяви Митева.

Арх. Добрева пък отбеляза, че договорът с фирмата-изпълнител е сключен през 2000 година, когато Добрич е бил с население от 110 хил. души. Сега населението е с около 30 хил. души по-малко и на тази основа, според нея, би трябвало да се извърши сериозна промяна в първоначално сключения договор.

В крайна сметка, въпреки забележките от страна на опозицията план-сметката за разходите по почистване на Добрич беше приета без промяна с гласовете на 22-ма общински съветници, 7 гласуваха против, петима се въздържаха.