Одобрен е първият проект за новия програмен период на МИГ Тервел-Крушари
Одобрен е първият проект за новия програмен период на МИГ Тервел-Крушари / община Тервел

Факт е първият одобрен проект за новия програмен период на ЕС за МИГ Тервел-Крушари, съобщават от община Тервел. Договорът ще бъде подписан от кмета на Община Тервел на 17 ноември в София.

Целта е да се подготви за кандидатстване нова стратегия за местно развитие на МИГ за периода до 2020 година.Тази стратегия ще бъде финансовият инструмент, чрез който бизнесът, общината и гражданският сектор ще могат да кандидатстват със свои проекти за финансиране през новия планов период.

Основните дейности, които трябва да бъдат изпълнявани чрез новия проект, имат аналогия с дейностите, които Община Тервел изпълни през периода 2009-2011 година, с тази разлика че Местната инициативна група вече е създадена и има опит в работата си с проекти на бенефициенти от 2012 до момента, посочват от общината.

През изминалата фаза бяха подготвени, оценени и договорени общо 54 проекта на стойност 2 924 613 лв. С помощта на новия проект ще бъдат извършени следните основни дейности: събиране на информация и проучвания за територията на двете общини, изготвяне на общи и секторни анализи, информационни срещи по населени места, обучения на групите от хора, които ще участват в изготвянето на стратегията за местно (водено от общностите) развитие.

Ще се организират форуми за генериране на идеи, които да бъдат развити в стратегията, ще се изготви първоначален проект на стратегия, който посредством поредица от информационни срещи и материали ще бъде представен на общността. На база получените мнения и предложения ще бъде изготвен окончателен вариант на стратегията и ще се подготви пакет от документи за кандидатстване за одобряване на финансирането й. След като и това стане факт, бизнесът, двете общини и неправителствения сектор ще бъдат поканени да кандидатстват със свои проекти в МИГ.

Нов момент за настоящия планов период е възможността бенефициентите на МИГ да ползват средства и от социалния фонд по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Потребността от това трябва да бъде идентифицирана при подготовката на новата стратегия - т.е. при реализацията на новоодобрения проект.