Очаква се тази година Административен съд-Добрич да влезе в новата си сграда
Очаква се тази година Административен съд-Добрич да влезе в новата си сграда / Дарик Добрич
Очаква се тази година Административен съд - Добрич да влезе в новата си сграда
60760
Очаква се тази година Административен съд - Добрич да влезе в новата си сграда
  • Очаква се тази година Административен съд - Добрич да влезе в новата си сграда

Изрядна работа на Административен съд - Добрич през изтеклата година, отчете неговият председател Светлана Борисова. Всички постъпили дела са разгледани, завършени са в месечен срок, няма забавени решения, каза тя. Общо 1061 дела са заведени в институцията през 2012-а, 899 от тях са приключени, останалите са в ход. Председателят оцени високо работата на колегите си и на служителите в съда и добави, че натовареността им е в рамките на нормалното, постъплението на дела се задържа на едно равнище в последните години.

Относно спецификата на делата в региона, тя посочи, че типични са жалбите по Закона за устройство на територията, касаещи строителни дейности, както и от две години - за помощите на земеделските производители. През 2012-а е имало голям брой дела по актове на кметове и по върнатите от областния управител решения на общинските съвети в Добричко.

Тази година се очаква да бъде осъществен ремонтът на новата сграда на Административен съд Добрич - бившата банка "Хеброс" до ПМГ. Изпълнителят на дейностите ще стане ясен до дни. Нанасянето в обновените зали и кабинети се очаква с нетърпение и ще подобри качеството на работа на институцията, смята Борисова.

Продължава работата на съда по проект за повишаване на квалификацията в областта на европейското право. Той е преполовен, осъществени са посещения за обмяна на опит в Германия. Председателят поясни, че европейското право се ползва в работата им наравно с българското и познаването му е задължително.

От ноември миналата година Светлана Борисова е безсрочно командирована като съдия във Върховен административен съд. Тя сподели, че засега дели задълженията си между Добрич и София и пътува, защото иска да завърши проекта и преместването на сградата. За поста във Върховния съд през годината ще бъде обявен конкурс, посочи още тя.

Чуйте още от нея в аудио файла