Очаква се реколтата от пшеница да е 3,8 - 4 милиона тона
Очаква се реколтата от пшеница да е 3,8 - 4 милиона тона / netinfo

Между 3,8 и 4 млн. тона ще бъде реколтата от пшеница в България тази година според прогнозите на експертите. Очакват се и добри добиви от слънчоглед. Това ще окаже позитивен ефект в ограничаването на скока на цените на хранителните продукти, коментира в Добрич министърът на земеделието Валери Цветанов. Някои фактори обаче ще имат негативен ефект. Такъв фактор е съществуването на мощни съоръжения за производство на биодизел и етанол по поречието на Дунав от румънската страна. Решението е за биогорива да се търсят не зърнени култури, а растителна маса и други източници. Проблемът ще бъде поставен и пред Европейската комисия.

Министър Цветанов подчерта, че ДДС върху хранителните продукти трябва да спадне. Съществуващата рамка на ДДС поставя нашите земеделци в неконкурентни условия за реализация на тяхната продукция заради по-ниските ставки върху храните в ЕС, каза министър Цветанов. Несъгласието на финансовия министър Пламен Орешарски с намаляването на този данък Цветанов определи като нормална реакция, тъй като ще се създадат проблеми за макрорамката на бюджета. Цветанов обаче заяви, че диалогът трябва да продължи и да се търси ефективно решение за промяна на ДДС върху храните. Земеделският министър каза, че същият проблем стои и в Румъния.

70-80 процента от малките и средни земеделски стопанствата обработват между 14 и 28 дка земя. Това според министър Цветанов е драматично и се търсят решения за създаване на корпоративни сдружения на земеделци. Тези сдружения по-успешно биха се пригодили към европейските практики в бранша.

Валери Цветанов съобщи, че до края на следващата седмица се очакват резултатите от проверката на одиторите от ЕК по блокираните заради сигнали за нарушения проекти по САПАРД.