РБ "Дора Габе" - Добрич
РБ "Дора Габе" - Добрич / РБ
В Регионална библиотека „Дора Габе” стартира обучение за придобиване на професионална квалификация „Библиотекар”, организирано от Центъра за професионално обучение към Асоциация „Съвременни читалища” съвместно с Българска библиотечно-информационна асоциация и Агенция по заетостта. Обучението e финансирано по проект „Ваучери за заети лица”, съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020 г.

Осем служители от читалищни библиотеки в област Добрич ще придобият професионална квалификация в добричката регионална библиотека, съгласно държавните изисквания за заемане на длъжността.

Общият брой учебни часове са 960, от които 542 часа теория и 418 учебни часа практика, по време на които читалищните библиотекари ще изучават Общо библиотекознание, Библиотечни фондове, Библиотечни каталози, Библиотечно обслужване, Управление и организация на библиотеката, Справочна и библиотечно-информационна дейност и други.

Библиотеката посреща малките си читатели с обновен интериор

Обучението в Регионална библиотека „Дора Габе” ще продължи до месец септември 2018 година. След държавен изпит - теория и практика, обучаемите ще получат свидетелство за придобита трета степен на квалификация „Библиотекар”, специалност „Библиотекознание” в професионално направление „Библиотечно-информационни науки и архивистика”.

Това ще им даде възможност да упражняват професията "Библиотекар", съгласно държавните разпоредби на Закона за обществените библиотеки.