Обучават ветеринарни специалисти за борба с птичия грип
Обучават ветеринарни специалисти за борба с птичия грип / netinfo

Националната ветеринарномедицинска служба съвместно с Американската агенция за международно развитие за елиминиране на пандемии от инфлуенца по птиците /STOP IA/ организират превантивно обучение на ветеринарни специалисти в птицевъдно стопанство. Обучението ще се проведе в курорт „Златни пясъци”. В рамките на семинара, който ще продължи до 24 април, е предвидено тренировъчно упражнение с цел укрепване на координацията и адекватна реакция при регистриране на огнище от инфлуенца по птиците.

Въпреки че в България до момента не са регистрирани огнища на инфлуенца при домашните птици, българските органи прилагат редица дейности през последните две години с цел подобряване готовността и повишаване на компетентността за предотвратяване и адекватна реакция при случаи на инфлуенца по птиците.

НВМС счита, че е важно да се продължат усилията за засилване на подготовката за реагиране при огнище от инфлуенца по птиците чрез провеждането на практическо упражнение в реална среда, а именно птицеферма.

Упражнението ще се проведе в уязвим район в страната – област Добрич, където би било полезно да се тества прилагането на съществуващия план за извънредни ситуации, а участниците да упражнят уменията си и на практика да приложат процедурите, необходими при евентуално огнище на високо патогенна инфлуенца по птиците в малко птицевъдно стопанство.