Обучават по проект административните съдии в Европейско право
Обучават по проект административните съдии в Европейско право / Дарик Добрич

Работещите в Административен съд Добрич ще преминат обучение по Европейско право, съобщи председателят на институцията Светлана Борисова. Съдиите и съдебните служители ще повишат квалификацията си по проект, финансиран безвъзмездно по ОП "Административен капацитет" със 127 769 лева. Дейностите ще продължат 18 месеца. Проектът е с участието и на Административните съдилища в Разград, Шумен, Търговище, Силистра, Варна и Видин.

Теоретичните занимания ще бъдат поднесени пред съдиите от лектори от единствената магистърска програма по Европейско право в страната в Софийски университет "Св.Климент Охридски". След това съдиите ще изпробват наученото и на практика - при решаване на дела и казуси. По време на проекта те се запознаят и с натрупания опит в Германия. Обучение ще преминат и всички съдебни служители в институциите от седемте града.

Обучението ще реши много проблеми, поясни Борисова, тъй като след влизането на страната ни в ЕС, съдиите нямат възможност да заделят време и лични средства да посещават лекции по Европейско право. Такива се предлагат само в СУ - в магистърската програма, която е платена, редовна и двугодишна, а завършващите Юридическия факултет държат по материята само един изпит, подчерта още тя.

Съдиите ще повишат знанията си и по прилагането на изискванията на Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор, Закона за защита на личните данни и Закона за безопасни условия на труд.