Обучават обществени възпитатели за ползата от медиация
Обучават обществени възпитатели за ползата от медиация / DarikNews.bg

Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при община град Добрич проведе обучителна сесия с обществените възпитатели, съобщават оттам. Тя бе посветена на „Медиацията - средство за извънсъдебно решаване на спорове и конфликти" - с модератор Жанета Николова, лицензиран медиатор към Министерството на правосъдието. Медиацията намира приложение при решаване на спорове и конфликти в семейния, социален и ценностен живот на човека.

В работата си обществените възпитатели много често влизат в ролята на медиатори, споделя Росица Добрева, секретар на Комисията. Те помагат за решаване на конфликти между деца, между деца и родители, между самите родители, както и конфликти възникнали на територията на училището. Обществените възпитатели се стремят да преодоляват напрежението между спорещите страни, да наложат добър тон при решаване на конфликта, така, че и двете страни в него да бъдат печеливши.

В ежедневната работа на обществените възпитатели и местната комисия използването и прилагането на метода „медиация" се оказва ежедневна практика, констатират още от Комисията. Ролята им е да тушират напрежението между участниците в спора и конфликта, с цел създаване на нормални условия за отглеждане и грижи за децата, по-добро адаптиране към училищната и социална среда.