Общини събират неправомерно такса за разкопаване
Общини събират неправомерно такса за разкопаване / Дарик Добрич

Общонадзорна проверка на Апелативната прокуратура във Варна, разпоредена от Върховна административна прокуратура, установи, че 21 общински наредби регламентират отделно от разрешението за строеж и разрешение за разкопаване със съответната дължима такса, което е неправомерно. Прокурори от шестте окръжни прокуратури в региона са изготвили 18 протеста до административните съдилища за отмяна на текстовете в наредбите, които определят тази такса. Тя се събира с разрешението за строеж и е незаконосъобразно да се заплаща отделно.

Такива такси се събират в общините Добрич и Шабла, девет общини на територията на Варна - Аврен, Аксаково, Белослав, Бяла, Долни чифлик, Провадия, Дългопол, Ветрино и Суворово, в Нови пазар и Велики Преслав в Шуменска област, както и в пет общини на територията на Окръжната прокуратура в Търговище и три - в Разград.

Единствено от проверените общини в Силистренска област не са констатирани разпоредби в общинските наредби, които да предвиждат събиране на неправоверната такса за разкопаване.