Общини  излизат на протест срещу създаването на парк Българско Черноморие
Общини излизат на протест срещу създаването на парк Българско Черноморие / Дарик Добрич
Общини излизат на протест срещу създаването на парк "Българско Черноморие"
73830
Общини излизат на протест срещу създаването на парк "Българско Черноморие"
Общини излизат на протест срещу създаването на парк "Българско Черноморие"
  • Общини излизат на протест срещу създаването на парк "Българско Черноморие"
  • Общини излизат на протест срещу създаването на парк "Българско Черноморие"

Крайморски общини излизат на протест срещу плана на правителството за създаване на Национален парк „Българско Черноморие”. Очаква се над 100 души да се съберат пред сградата на община Балчик, където в 13.00 часа по инициатива на Министерството на екологията, започва обсъждане на проекта. В мирния протест ще се включат частни собственици от Шабла, Каварна, Балчик и Българево. Несъгласието си с плановете за създаване на парка ще изразят и представители на общински администрации, най-засегнатите кметства и ловни сдружения.

Цялата крайбрежната ивица на Шабла попада в този план и приемането му ще блокира туризма и икономическото развитие на общината, коментира за Дарик кметът на крайморската община проф. Райна Бърдарева. Тя отбеляза, че в националните паркове е забранено строителството, а това ще попречи на община Шабла да реализира плановете си за развитие на къмпингите и спа туризма в тези територии.

„Предложението за създаване на такъв парк е без основания, без каквато и да е правна рамка, с нарушени процедури и доста високомерно отношение от страна на министерството на екологията”, каза кметът на Шабла. По думите й този маниер дистанционно да се управляват общините е недопустим. Според нея обсъжданията трябва да се провеждат във всяка от засегнатите общини.

„Вносителите на тази идея трябва да застанат лице в лице с гражданите и да кажат каква е необходимостта от такъв национален парк, как това ще засегне интересите на общината и най-важното дали се предвижда компенсационен механизъм”, заяви проф. Бърдарева.

Кметът на Каварна Цонко Цонев определи проекта като поредното безумие, което се опитват да прокарат в парламента. Той обясни, че в парка попада цялата зона край морето от Камен бряг до Бялата лагуна. Според него това е безмислена скрита национализация на имоти, за които държавата след това ще плаща обезщетения от 5-6 милиарда лева. Той подчерта, че в обсега на парка попада дори военното поделение в Шабла  и артилерийският полигон, където няма да могат да се извършват учения. Не знам защо военното министерство не е реагирало на този абсурд, отбеляза каварненският кмет. Цонев прогнозира, че проектът все пак няма да бъде гласуван в Народното събрание. „В  края на мандата и преди избори никой няма да гласува такова безумие, но това трябва да е червена лампичка за всички бъдещи управляващи”, каза Цонев.

Темата коментира и кметът на Балчик Николай Ангелов. Според него проектът няма да изпълни целите си, защото такава голяма територия не би могла да се управлява ефективно. Много от земите в парка вече са включени  в Натура и не е нужно да се обособява нова територия с много по-тежки  ограничителни условия, посочи Ангелов.

В прикачените файлове можете да чуете думите на кметовете на Шабла и Каварна.