Общината взема мерки за осигуряване на места в гробищния парк
Общината взема мерки за осигуряване на места в гробищния парк / Дарик Добрич

Община град Добрич провежда информационна кампания за възможностите на гробищния парк. Решение за организирането й бе взето от Общински съвет поради изчерпване на местата за погребения.

От общата площ на гробището - 265 дка, са свободни едва 12 дка. Годишно се погребват около 1 000 души и изчисленията показват, че свободните места ще свършат след около 3 години. Ежегодно се заделят средства за благоустрояване на нови площи, но съществуват и много места с изтекъл срок за ползване, информират от общината. Над 1 000 от тях са запустели, изоставени и без трайни знаци.

Съгласно Закона за местните данъци и такси, за ползване на гробни места над 8 години се заплащат еднократни такси. В случаите, когато не е внесено дължимото, директорът на общинското предприятие „Обреден дом" е длъжен да предприеме действия за освобождаването на тези гробни места и предоставянето им за нови погребения. Предприятието има готовност да постави останките на погребаните в общи костници, посочва се в информацията.

Подробности заинтересуваните могат да получат в административната сграда на Гробищния парк - всеки работен ден от 8.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа.