Общината прави петгодишна програма за бездомните кучета
Общината прави петгодишна програма за бездомните кучета / netinfo
Петгодишна програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на община Добрич ще разгледат общинските съветници на сесията си на 28 октомври. В програмата е залегнало създаване на временно звено за улавяне на бездомните кучета. Приоритетно ще се работи с по-агресивните животни. Обезпаразитяването, ваксинирането и отглеждането на кучетата ще става в приюта на “Германско-българска помощ за животните” или други организации от съседни общини до изграждането на Общински приют за бездомни кучета.

Програмата предвижда отреждане на терен за строителство на нов кастрационен център с приют за безстопанствени кучета, разполагащ със стационарна и пътуваща амбулатория. Центърът трябва да е готов до март 2010 година. До края на март 2009 година пък трябва да се извърши преброяване на бездомните кучета на територията на общината. За тази дейност са необходими 3000 лева, пише в документа.

Интензивна програма за кастриране на домашни и улични кучета, за която са отредени 10 000 лева, ще се проведе в следващата година и половина в кварталите „Изгрев” и „Рилци”. Общинските съветници ще решат още дали да похарчат 10 000 лева за закупуване и монтиране на автомати за торбички, в които да бъдат събирани екскрементите на кучетата. Ще се обособят и места за изхвърляне на специфичните отпадъци. Предвиждат се и информационни мероприятия.

Целта на 5-годишната програма е контролиране популациите на домашните и уличните кучета, като се гарантира здравето на хората и безопасността на градската среда. Броят на уличните кучета трябва да се редуцира до трайно намаляване на популацията и по-малко риск от разпространение на зоонози.