Общината определи 144 домоуправители, 12 от тях обжалват
Общината определи 144 домоуправители, 12 от тях обжалват / Дарик Добрич

Община Добрич е определила служебно управители и касиери за 144 сгради в режим на етажна собственост. От тях 15 са освободени поради уважителни причини, а други 12 обжалват назначението си пред Добричкия административен съд, поради невъзможност да изпълняват определените им  задължения.

Служебният избор на домоуправител става без специално проучване на живущите като обикновено се избират първите от списъка на регистрираните в съответната сграда, обясни кметът Детелина Николова. Впоследствие някои от служебно назначените домоуправители възразяват срещу издадената заповед заради здравословното си състояние, посочи кметицата и уточни, че в такива случаи общината променя назначението.

Друга група от хора обжалвали с мотив, че изборът им не е направен на общо събрание, а чрез заповед на кмета. Трети не искали да бъдат домоуправители, тъй като не живеят постоянно в жилището, в което са регистрирани. На този етап няма решение по нито едно от заведените дела, съобщи Николова. Тя няма опасения, че броят на подадените жалби ще нараства.

Предстои до края на годината да бъдат определени управители и касиери за още 20 сгради или входове, подлежащи на регистрация. До момента Общината е регистрирала 1 623 сгради и входове в режим на етажна собственост.