Общината не си дава пенсионерите
Общината не си дава пенсионерите / Дарик Добрич

Двама души работят след навършване на пенсионна възраст в администрацията на община Добрич. Това декларира кметът Детелина Николова в отговор на въпрос, поставен от местната структура на Демократи за силна България /ДСБ/ защо не се освобождават тези служители. От партията посочват в питането си имената на Борис Спасов от отдел "Култура" и Кольо Александров от "Образование". Наскоро и директорът на "Хуманитарни дейности" Мариана Попова навърши 60 години.

Без да коментира личности и имена, кметът посочва, че в администрацията има двама пенсионери - един работи по трудово правоотношение и един - на граждански договор. Отделно в дружествата със 100% общинско участие има 56 служители навършили възрастта за пенсия - 18 в ДКЦ-2, трима - в Психодиспансера, 26 - в "Тролейбусен транспорт" и т.н. Кметът счита, че повечето от тях извършват непривлекателен труд с много ниско заплащане, а някои са с дългогодишен стаж - хлебари, медицински работници, рентгенолози. Те не влияят на нивата на безработицата в града, посочва Николова.

В писмото-отговор до ДСБ от кметството пишат още: "Не винаги само пенсионната възраст е условие за пенсиониране, необходим е осигурителен стаж. В общинската администрация се наблюдава и текучество, което представлява проблем и продължава въпреки икономическата криза. Много често назначените напускат поради ниското заплащане." Според писмото в общината ежегодно се назначават млади специалисти с висше образование, като от 2003 г. досега те са 20 души, от които "малко повече от половината" работят и досега. 47% от всички служители са под 40 годишна възраст, посочва още кметът и завършва, че "важно за всеки човек е да бъде уважаван и оценен по достойнство, а цивилизованото общуване включва достойно отношение към всяка възраст".

На последната сесия на Общинския съвет Детелина Николова даде допълнителни обяснения по въпроса, каза за Дарик Антония Кирова, съветник и председател на ДСБ. Кметицата е съобщила, че договорите на двамата служители изтичат в края на 2010 година и засега не може да каже дали след това те ще бъдат освободени, като Спасов работи по конкретни задачи, свързани с гражданския му контракт. Мариана Попова не е пенсионирана още, уточнила е Николова. За Дарик кметът отказа допълнителна информация.