/ Дарик Добрич
Община Тервел е готова с проект, включващ поредица от дейности, които ще се изпълняват 24 месеца след сключване на договора за финансиране. Предвижда се обучение за придобиване на професионална квалификация за 52-ма безработни.

За 10 от тях квалификацията ще бъде за специалността „Здравен асистент“, за 21 души - по специалността „Помощник в строителството“ и за други 21 –  за специалността „Озеленител“.

Освен че ще се обучават, безработните ще чиракуват и стажуват в общинските звена „Озеленяване“, „Жилищно строителство и комунално-битови дейности“, „Дом за стари хора“, „Медицински център“ и Център за социални услуги в с.Нова Камена. След това ще работят и така ще бъдат заети 12 месеца.

Одобриха Регионалната програма за заетост за 2018-а

За практикуването им Общината ще закупи чрез проекта косачки, фрези, храсторези , строително скеле, инвентар, работно облекло, посадъчен материал. Освен че ще участват в обучение и субсидирана заетост,  те ще получат знания по значими здравни проблеми и ще бъдат насочени към ползване на общински социални услуги.

Към младежи с проблеми в училище пък е адресирана дейност, която предвижда оборудване и ползване на малка фитнес зала и занимания със специалист по фитнес и хранене.Ще има и кариерно консултиране, в което ще участват управители на фирми, получили финансиране от Сдружение „МИГ Тервел-Крушари“, ПГТО „Дочо Михайлов“ и

Обединеното училище в с.Коларци. Учениците, които се включат в дейността за кариерно консултиране, ще участват в кулинарно шоу в Центъра за социални услуги в с.Коларци.

За по-малките ученици и деца се предвиждат множество занимания в Центъра за подкрепа на личностното развитие в Тервел и в Детските градини „Здравец“ и „Първи юни“ , участия в екскурзионни пътувания до места с историческа и етнографска стойност, изяви във фолклорен фестивал в Тервел. За занятията и проявите на децата и учениците се предвижда закупуване на озвучителна техника, фолклорни костюми, материали и консумативи за работа  и декориране.

Бюджетът на проекта е 590 000 лв. и ще се разходва за възнаграждения на преподаватели, за обучение на безработни, за субсидирана заетост (заплати), транспорт на участниците в проекта от селата до общинския център, доставка на активи и материали и др. необходими за изпълнение на общо 16 дейности по проекта.

Партньори на Община Тервел по проекта са Сдружение „МИГ Тервел-Крушари“, „Медицински център -Тервел“ ЕООД , ДГ“Здравец“. Предвидено е също участието на ПГТО“Дочо Михайлов“, СУ“Йордан Йовков“  , училища и детски градини от селата в общината.