Община Тервел кандидатства с три проекта за ремонти пред ПРСР
Община Тервел кандидатства с три проекта за ремонти пред ПРСР / община Тервел

Община Тервел внесе за одобрение три проекта по Програмата за развитие на селските райони.

Първият е за основен ремонт на три участъка от общинската пътна мрежа.Единият участък е пътят Жегларци-Бенковски, с дължина е малко над 5 км. Пътят е важен за икономическото развитие на общината, тъй като осигурява транспортна свързаност с Община Добричка. В момента, въпреки извършеното преди години изкърпване и почистване на банкетите, пътят не е удобен за пътуване. Втората пътна отсечка е тази, която преминава през с.Безмер и свършва в края на с.Гуслар.Този път е с дължина от почти 6 км. Третият пътен участък е този, който започва от края на гр.Тервел и продължава до разклона , който осигурява връзка с пътя Тервел-Полк.Савово. Отсечката е дължина 1,74  км. Неговата рехабилитация цели да се осигури обходен път за гр.Тервел, за да се реши един важен проблем – тежкотоварните камиони да не влизат в града и да не преминават през ЖК „Изгрев“ и край входа на градския парк – ситуация, която е лошо наследство от градоустройството на Тервел, планирано преди десетилетия.

Вторият проект е за основен ремонт на дванадесет улици в Община Тервел. Десет са улиците или участъци от улици в Тервел, а останалите две улици са в селата Жегларци и Честименско. Общата дължина на уличната мрежа, включена в проекта, е 5,26 км.

Третият проект е за рехабилитация на водопроводната мрежа в три села от общината. Ще бъдат подменени водопроводите на улици Втора и Трета в с.Зърнево ( 3.5 км.), на улици Втора и Шеста в с.Нова Камена ( малко над 1 км.) и на улица Трета в с.Безмер (820 м.).

Освен тези, вече внесени за оценка проекти, Община Тервел е възложила и има технически проекти за следните инвестиции: основен ремонт на детска градина с.Безмер, основен ремонт на детска градина с.Орляк, основен ремонт на физкултурни салони в селата Коларци, Нова Камена, Зърнево и Безмер, реконструкция на открити училищни спортни площадки в СУ“Йордан Йовков“ гр.Тервел,ОУ с.Коларци и ОУ с.Нова Камена, изграждане на център за социални услуги в с.Безмер, разширение и обновяване на домашен социален патронаж в гр.Тервел, основен ремонт на градски площад Тервел, обновяване на градски музей Тервел,вътрешен ремонт на читалище в гр.Тервел, реконструкция на „Стария съвет“ в гр.Тервел, основен ремонт на кметство с.Орляк, обновяване на градски стадион Тервел и открито игрище с.Безмер.

Средствата от програмата обаче са ограничени и на общините е наложен лимит – до 3 проекта. Затова посочените инвестиции към момента не могат да бъдат осъществени.