Община Шабла - с богата културна програма за лятото
Община Шабла - с богата културна програма за лятото / ХГ - Добрич; Дарик Добрич

Дни на морето се провеждат в община Шабла през юли и август. Идеята да се обединят летните туристически месеци в обща културна рамка се осъществява втора поредна година. През лято'2015 ще се случат изложби, концерти, премиери, четения и други събития. Дните на морето се откриха с литературно-музикална вечер в Зеления информационен център в Шабла с участието на поетите Роза Максимова и Стефан Жечев.

Община Шабла не само посреща летовниците с прояви, а и пътува в рамките на културната си програма. В Художествена галерия - Добрич преди дни се откри експозиция "10 години пленер "Арт пътеки". В нея са изложени 45 платна от сбирката, побрала творби на художниците, гостували на пленера във всичките му 10 издания досега. Живописното събитие край морето се организира ежегодно от художника Коста Костов в село Крапец. В него участват автори от цялата страна, които пресъздават красотите на шабленския регион. В картините могат да се видят Фара на Шабла, Крапец, Тюленово, Дуранкулашкото езеро и Храма на Кибела на Големия остров и други забележителности от общината.

На откриването на изложбата в Добрич, кметът на Шабла проф. Райна Бърдарева съобщи, че пълната сбирка с платната от 10-те години на пленера "Арт пътеки", наброяваща над 150 творби, ще бъде представена за първи път през септември в столичната галерия на СБХ на ул."Шипка" 6. Освен това ръководството подготвя проект за реконструкция на сграда в Шабла, близо до площада в града, където да бъде изложена цялата колекция като постоянна експозиция.

Община Шабла - с богата културна програма за лятото
netinfo

Новост за културната програма на Шабла ще бъдат няколко събития - концерт на деца, родени в общината и работещи по национални и европейски сцени; пиано бар на сцената в новия парк и арт-фестивал в село Тюленово - на арената, изградена с евросредства. Инициативата е на летовници от Варна, които често отсядат в селото. През юли и август ще има още занимания за децата, плувно лято; класически концерти; конкурс "Мис Шабла", датиращ от 30 години.

Кулминацията на Дните на морето е на 22 август. Тогава ще бъдат открити два обекта, изградени по Програмата за развитие на селските райони - новият градски площад и рибният пазар. 27 август е празник за Шабла - тогава селището е обявено за град. Очаква се тази година да бъде обявен първият почетен гражданин, като в момента се събират предложения за носител на званието, уточни Райна Бърдарева.

Община Шабла - с богата културна програма за лятото
netinfo