Община Добричка подпомага деца и възрастни с пари от Европа
Община Добричка подпомага деца и възрастни с пари от Европа / Дарик Добрич

Община Добричка стартира два социални проекта – „С грижа за хората за независим и достоен живот” и „Създаване и функциониране на Център за обществена подкрепа за деца в неравностойно положение от 7 до 18 години”. Партньор и по двата проекта е сдружение „Форум гражданско общество”, а продължителността им е по 14 месеца – до 1 март 2012 година. Финансирането е по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

По проекта за независим и достоен живот като ползватели на социални услуги ще бъдат обхванати най-малко 64 самотно живеещи възрастни и хора с увреждания от 28 села, между които и три деца с увреждания, информира ръководителят на проекта Наташа Захариева. За целта ще бъдат наети на работа 18 домашни помощници и 14 социални асистенти, които ще получават месечно съответно по 288 лева и 336 лева. Вече има подадени 130 заявления от ползватели и 100 заявления от домашни помощници и социални асистенти. Предвижда се нуждаещите се да бъдат обгрижвани всекидневно по 4 часа, като за целта потребителите ще заплащат такса между 15 и 22 лева месечно. Целият проект е на стойност 191 268 лева.

127 198 лева е общият размер на средствата по проекта за създаване на Център за обществена подкрепа на деца в неравностойно положение. Той цели повишаване на качеството на живот на деца и семейства от уязвимите групи в община Добричка и ще обхване около 50 деца, най-вече такива с противообществени прояви, съобщи ръководителят на проекта Даниела Тодорова. Според представително проучване, направено за целите на проекта, детската престъпност в община Добричка се е повишила с 8% през последните две години. 42% от младежите на възраст между 15 и 19 години в общината пушат постоянно, а 62% от тях употребяват редовно алкохол. С рисковите деца ще работят педагози, психолози, социални работници и семейни консултанти.