Отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите на катастрофи
Отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите на катастрофи / netinfo
По решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации, всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия. Всяка година вследствие на пътнотранспортни произшествия загиват и биват тежко наранявани и трайно инвалидизирани деца, младежи, пълнолетни и възрастни хора. Част от катастрофите са в следствие употреба на алкохол и наркотични вещества и много от тези катастрофи са били предотвратими.

Денят на възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия е и ден на размисъл за осъзнаване на необходимостта на ново отношение и култура на поведението на участниците в движението по пътищата, като част от големия проблем – култура на здравословен начин на живот.

Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно информационен център град Добрич организират на 17 ноември от 12.00 часа в  голямата заседателна зала на Община град Добрич прожекция на филма “Умирай лесно”. Поканени са ученици от горните класове на Професионална гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост и всички желаещи. Продуцент и сценарист на 45-минутния филм е Емилия Антова – журналист в БНР. Това е филм - предупреждение за един от най-важните проблеми на деня – насилието и агресията по пътищата, като  фактори за рисково наркоманно поведение, както и жестоките последствия от катастрофи с млади хора.

На 19 ноември в 11.00 часа в Храм „Света Троица“ ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите, след което ще бъдат положени цветя на Оброчния кръст в двора на църквата. Областният управител Красимир Кирилов също подкрепя инициативата за отбелязване на Световен ден на жертвите на пътнотранспортни произшествия в Добрич. Той се обръща с апел към всички жители на областта да бъдат по-внимателни и по-толерантни на пътя, защото няма нищо по-ценно от човешкия живот. Кирилов отправя покана към представителите на всички институции, към всички граждани да заявят своята съпричастност към мъката на близките на жертвите на пътнотранспортни произшествия.