Община Добрич подготви проекти за 84 млн.лева
Община Добрич подготви проекти за 84 млн.лева / Община Добрич

Проекти за 84 млн.лева разработи Община Добрич в рамките на изпълнението на проекто-плана „Бъдеще за Добрич", финансиран с 589 000 лева от Европейския фонд за регионално развитие. По него бяха проектирани някои обекти, бе направено обследване за енергийна ефективност на културни и образователни сгради, бе подготвено преструктурирането на градския транспорт.

Готови са 11 проекта за благоустрояване на четири детски градини - с номера 12, 18, 25 и 32, и на седем училища - „Христо Ботев", „Йордан Йовков", „Стефан Караджа", „Дора Габе", „Любен Каравелов", ПМГ и ЕГ.

Планирани са ремонти на двете уникални за Добрич концертни зали. В Огледална зала „Нели Божкова" ще се правят подобрения по паркета, акустиката, пожарната безопасност, гипсовите орнаменти, вентилацията. За Органова зала се предвиждат модернизиране на всички инсталации, ремонт на покрива, подмяна на настилки и боядисване. Ще се осигури достъпна среда и ново осветление и на двете места.

Изготвени са 52 обособени проекта за рехабилитация на улична мрежа и тротоари, кръстовища, надлези, междублокови пространства, места за паркиране, детски и спортни площадки. Сред набелязаните места са кръстовищата при бул. "Добруджа" и "Добричка епопея", при "Ангел Стоянов" и "6-и септември", при "Ген. Ст. Попов и "Ген. Кантарджиев", мост над жп линията по бул. "Добруджа", мост по бул. "Добричка епопея" - разрешение за строеж. Включени са и общо 67 улици.

По проекта „Бъдеще за Добрич" е подготвено и обновяване на парк „Св. Димитър" - зад паметника на Добротица. В него ще има езеро, кът за екстремни спортове, детска площадка, паркинг, зона за разходка на кучета.

За ремонтите на улиците е нужно финансиране на стойност 55 млн.лева; за образователните заведения - 23 млн.лева; за културните зали - 3 млн.лева и 3.3 млн.лева е стойността на обновяването на парк „Св. Димитър".