Община Добрич - отново с приз за прозрачност
Община Добрич - отново с приз за прозрачност / Дарик Добрич

Община град Добрич спечели за втори път Годишния приз в конкурса на Фондацията за прозрачни регламенти, съобщават оттам. Така за една година администрацията отново ще притежава почетната статуетка на Райнис Гелов, която е преходна и се дава на победителя. Конкурсът се провежда в 4 различни категории - за прозрачност и за практики на партньорство на общински и областни администрации.

Община Добрич завоюва първо място в раздела „Най-прозрачна общинска администрация" за 2011 година. Сборната оценка на независима експертна комисия е 47,05 точки. Тя е резултат от преценка по 19 показателя и проучване на сайтовете на администрациите, участващи в конкурса. На второ и трето място са Бургас и Търговище.

Община Добрич е специално откроена за административното обслужване и осигурената обратна връзка, публичността на резултатите от нея и предприетите действия. Обърнато е особено внимание на инициативата за обучение на служителки от Центъра за услуги и информация и от дирекция „Гражданска регистрация и обслужване на населението" в жестомимичен превод. Високо оценен е предоставеният широк достъп до работата на Общински съвет, публичните регистри, достъпа до обществена информация, до работата по проекти.

Добрич получава награда и в категория „Най-добра практика за партньорство между общинска администрация и гражданското общество за реализиране на прозрачност в действията на администрацията", където участва за първи път. Отличието е за работата и резултатите от действието на Програмата за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност. В тази категория класирането се извършва чрез обявено онлайн гласуване на сайта на фондацията, в което Община Добрич получава 347 гласа и второ място.

Конкурсът на Фондацията за прозрачни регламенти се проведе за четвърти пореден път. В него се оценяват общините, които са кандидатствали, подавайки документи за участие, поясняват от администрацията в Добрич.