Община Добрич отне 276 разрешения за търговия с тютюнови изделия
Община Добрич отне 276 разрешения за търговия с тютюнови изделия / netinfo

Община Добрич отне 276 разрешения за търговия с тютюнови изделия, съобщиха от кметството. Отнетите разрешения са на търговци, преустановили търговията с тютюневи изделия поради затваряне или събаряне на търговския обект, както и при неговото стопанисване от друга фирма за периода от 2001 до 2007 година.

Търговците от тези 276 обекти са информирани нееднократно от община Добрич какви действия трябва да предприемат при преустановяване на търговията с тютюневи изделия, за да прекратят действието на издадените разрешения. Поради пропуск от тяхна страна да информират общината, търговците продължават да дължат годишни такси за дейност, която вече не извършват. В резултат на това и в съответствие с правилника за прилагане на закона за тютюна и тютюневите изделия кметът Детелина Николова издаде заповед за отнемане на разрешителните на обектите, които вече не се занимават с търговия на тютюневи изделия.

Община Добрич напомня на бизнеса, че търговията с тютюневи изделия е дейност, която се осъществява при условия на разрешителен режим. При предявяване на искане за издаване на разрешение се заплаща първоначална такса и ежегодно – годишна такса в срок до 31 януари на съответната година. За търговските обекти първоначалната такса е 200 лева, за заведенията без категория е 50 лева, за заведенията с една и две звезди, първоначалната такса е 100 лева. Всички търговски обекти и заведения заплащат еднаква годишна такса от 150 лева.