Община Добрич отчита спад в собствените приходи
Община Добрич отчита спад в собствените приходи / netinfo

43 % е изпълнението на  приходната част  в бюджета на община Добрич спрямо годишния план. Данните са от отчет за текущото изпълнение на бюджета на община Добрич за първото шестмесечие на годината, подготвен от финансовия зам.-кмет  Иван Колев. Информацията беше представена  на заседание на  Общинския съвет.

Най-голямо е неизпълнението от данъка  при придобиване на имущество. При планирани за шестмесечието приходи от 1 млн. лева, постъпленията са  573 хил. лева. Спадът в приходите  се обяснява с  намалелия  брой сделки, извършени през отчетния период, както и на нереално ниската оценка на имуществото, по която сделките  се сключват.

Голямо неизпълнение на приходите за шестмесечието се отчита и при постъпленията от продажба на земя - само 8.4 % от годишната задача. Това според представената информация  се дължи на намалелия инвеститорски интерес  към жилищното и общественото строителство.

Очакванията са  в края на годината планираните собствени приходи да не бъдат изпълнени. Във връзка с това в община Добрич е въведена  антикризисна  програма, която предвижда свиване на разходите с 978 хил. лева.