Община Добрич очаква близо 2.8 млн. лева приходи от общински имоти
Община Добрич очаква близо 2.8 млн. лева приходи от общински имоти / Дарик Добрич

2 768 000 лева са очакваните приходи от общински имоти в Добрич през 2014 година. Най-много постъпления се очакват от продажбата на земя – 1 150 00 лева. Заложените приходи от наеми на имущество и земя са съответно 700 000 лева и 390 000 лева. От продажба на сгради Общината очаква да получи 200 000 лева. Планираните приходи от концесии възлизат на 228 000 лева. Цифрите са заложени в Програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост, която днес беше одобрена от Общинския съвет на Добрич.

По време на дебатите арх. Емилия Добрева - съветник от БСП, изрази мнение, че в документа отново са включени обекти, за които по думите й очевидно няма инвеститорски интерес. До това според нея се стига заради липсата на анализи и изводи в отчетите за работата на Общината, които също бяха представени на сесията.

Гинка Василева, друг съветник от групата на червените, поиска занапред в отчетите за управление на общинската собственост да се посочва първоначалната цена, на която даден имот е предложен за продажба и достигнатата при търговете стойност. Така според нея съветниците ще имат по-точна представа как се управлява общинската собственост. Арх. Добрева допълни, че въз основа на такава информация може да се направи анализ на инвеститорския интерес в отделните райони на града.

В отговор зам.-финансовият кмет Иван Колев посочи, че цялата информация за разпореждане с общинска собственост е публична и всеки общински съветник може да я получи. Ситуацията на пазара на имоти общинска собственост е трудна, коментира Колев като изрази надежда, че тази година ще има съживяване на икономиката и раздвижване на инвеститорския интерес.

В хода на дискусията арх. Емилия Добрева отбеляза още, че в Програмата са заложени много малко лозя за продажба, а към закупуването им има интерес. Зам.-кметът отговори, че въпреки първоначално заявения интерес на този етап са продадени само 6 лозя. Той отбеляза обаче, че Програмата за разпореждане с общинска собственост  не е затворен документ и при заявен интерес може да бъде актуализирана през годината.