Община Добрич кандидатства пред Българо-швейцарската програма
Община Добрич кандидатства пред Българо-швейцарската програма / Дарик Добрич

Община Добрич представя концепция на проект за финансиране пред Българо-швейцарската програма за сътрудничество, съобщи зам.-кметът Камелия Койчева. Програмата е ориентирана към деца в риск, като се цели повишаване на обхванатите в учебни заведения.

От администрацията в Добрич са разработили проект в помощ на семейства в неравностойно положение, социално слаби и родители на деца с увреждания. Идеите са обсъдени от зам.-кмета с директорите на целодневните детски градини и ясли в града, както и здравни медиатори и частни учебни и детски заведения. От градини с номера 20, 26, 29 и 32 са заявили съгласие да се включат в работата с деца със специални образователни потребности. Интерес са изразили и от частната детска градина "Надежда", която функционира от тази година с финансиране от фондация „Тръст за социална алтернатива" в помощ на семейства от малцинствата.

Освен образователна, проектът на общината има и здравна насоченост, добави Койчева. От администрацията планират да си сътрудничат с общините Добричка, Генерал Тошево и Крушари. В тях ще бъде изнесена мобилна услуга - здравна профилактика на социално слаби семейства.

От общината очакват проектът им да бъде отличен и да продължи в състезанието за финансиране по швейцарската програма, каза Койчева.