Кметът Йордан Йорданов отчете двете години от мандата си
Кметът Йордан Йорданов отчете двете години от мандата си / Дарик Добрич
Общината иска прокуратурата да провери има ли извършено престъпление при изпълнението на дейностите
Община Добрич е заплашена от финансова корекция в размер на около 100 000 лева по проекта за реконструкцията на центъра на града. Това стана ясно на срещата с добричлии на кмета и екипа му по повод отчета на двугодишното им управление. Срещата се състоя тази вечер във фоайето на органовата зала.

На 9 ноември в общината е получено писмо от МРРБ с констатации от Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие“, която финансира с 5 млн. лева  проекта за реконструкция на пешеходната зона в центъра. Договорът за безвъзмездната финансова помощ бе подписан през 2010 година, а почти веднага след поставянето им плочките започнаха да се чупят и ежегодно да се ремонтират и подменят.

К.Апостолов за плочите в центъра: Общината искаше да ремонтира голяма площ с малко пари

С писмото МРРБ уведомява общината, че в Управляващия орган /УО/ е регистриран сигнал за нередност и са констатирани недостатъци по изпълнението на обекта. УО счита, че тези недостатъци поставят под съмнение както качеството на извършените строително-ремонтни дейности, така и ефикасността и ефективността на направената инвестиция като цяло. Предлага се налагане на финансова корекция – 2% от разходите по проекта /100 000 лева/.

Плочките в центъра - пак начупени и на места силно надигнати

Община Добрич разполага с двуседмичен срок, в който да направи бележки и възражения по констатациите и предвидената финансова санкция, включително и да представи писмени доказателства.

Над 70% от плочките в центъра са натрошени и са за смяна

От своя страна община Добрич е сезирала районния прокурор с искане да се извърши проверка, която да установи има ли данни за извършено престъпление по повод изпълнението на дейностите по ремонта на пешеходната зона.

Отчетът за управлението на община Добрич за двете години от началото на мандата досега премина по нетрадиционен начин. Гражданите бяха поканени във фоайето на органовата зала, а мястото е било избрано неслучайно. По думите на кмета Йордан Йорданов е търсена равнопоставеност между властите и гражданите – среща не в зала с подиум, а в едно общо пространство. Освен това дошлите можеха да се почерпят с чаша вино и шоколадови бонбони. На събитието присъстваха няколко десетки добричлии.

Кметът, четиримата зам.-кметове и председателят на Общинския съвет представиха постигнатото през последните две години и отговориха на въпроси от залата.
 

отчет кмет Добрич
Дарик Добрич