Община Балчик откупи два проекта от студентски архитектурен конкурс
Община Балчик откупи два проекта от студентски архитектурен конкурс / netinfo
Две първи награди с по 1000 лева премия бяха излъчени от Първия международен архитектурен пленер – конкурс за студенти, провел се в Двореца в Балчик от 15-и до 22-ри май, съобщават от пресслужбата на община Балчик.

Първите места бяха присъдени на Лесотехническия университет за разработката на неусвоената част на Двореца с кралска оранжерия. Другата награда е за V-ти курс от Варненския свободен университет за идейния вариант за плажната ивица пред Двореца, който предлага разработването на паркова част и водни огледала.

Община Балчик откупи двата първи проекта, които ще бъдат основа за специална банка за събиране на идеи в рамките на Балчик, съобщи главният архитект Енчо Димов, който бе и председател на журито. Според кмета Николай Ангелов проектите са достатъчно добри, за да могат да се реализират.

Първото издание на пленера се организира от ВСУ “Черноризец Храбър” и Съюза на българските архитекти. В него участваха 42-ма студенти в 7 колектива от Лесотехническия университет, Нов български университет, ВСУ и Техническия университет от Санкт-Петербург, Русия. Четирите изготвени идейни варианта бяха оценявани от 12-членно жури с почетен член Агапи Борас – председател на Асоциацията на архитектите в Каталония, Испания.

Новите решения на студентите за разширяване на крайбрежната зона на Двореца и парка ще бъдат изложени до края на май в Каменната зала на комплекса. Организаторите и Община Балчик имат идея проявата да се превърне в традиционна.