Обществени обсъждания за защитена зона Чаиря
Обществени обсъждания за защитена зона Чаиря / netinfo

От 12 февруари започват обществените обсъждания на проекто заповедта за обявяване на защитена зона „Чаиря” по Натура 2000 . Първата среща е на 12 февруари от 13.30 часа в с. Пленимир. На 14 февруари от 11.30 часа ще се проведе общественото обсъждане в с. Генерал Колево, Добричка община.

Същия ден но от 13.30 часа ще се проведе среща със жителите на с. Методиево. В обществените обсъждания ще вземат участие експерти от отдел “Биологично разнообразие и защитени територии” при Регионалната инспекция по околна среда водите гр. Варна.

Защитената зона “Чаиря” с идентификационен код BG0002085 по Директивата за опазване на дивите птици е разположена в землищата на с. Методиево и с. Генерал Колево, община Добричка и с. Пленимир, община Генерал Тошево, област Добрич и е с обща площ 14 515.749 дка.

Целите на защитената зона са опазване и поддържане на местообитанията на защитените видове птици като бял щъркел, вечерна ветрушка, червеногърба сврачка, голяма белочела гъска, обикновена калугерица, жълтокрака чайка.