Обявиха имената на трима добричлии с принадлежност към ДС
Обявиха имената на трима добричлии с принадлежност към ДС / Sofia Photo Agency, архив

Комисията по досиетата обяви трима добричлии като сътрудници на Държавна сигурност. След проверка за принадлежност към структурите на ДС на ръководните органи на работодателските организации са обявени имената на Лъчезар Росенов и Николин Вълчанов Гавраилов.

Бившият кмет на Добрич инж. Лъчезар Росенов е проверяван като член УС на Българската търговско-промишлена палата (БТТП). Според данните на Комисията той е регистриран през октомври 1988 година като секретен сътрудник под псевдонима Зенов. Сътрудничил е на Първо главно управление и Управлението за научно-техническо разузнаване. Снет е от отчет през 1990 година. В данните на Комисията не се посочва служител, който да е вербувал и ръководил Лъчезар Росенов.
"За мен това е много изненадващо, тъй като съм проверяван, когато бях кандидат за кмет", коментира за Дарик Лъчезар Росенов. Той поясни, че в периода 87-88 година е бил технически директор на завод "Зена". "Всички технически директори ни викаха, даваха ни разни инструктажи, искаха да ни съдействат от гледна точка на външно-техническо разузнаване, но аз нищо не съм правил", заяви Росенов.

Комисията по досиетата оповестява и името на Николин Вълчанов Гавраилов, роден в Добрич през 1947 година. Той е вербуван е през 1984 година. Сътрудничил е на ДС под псевдонима Бреза като съдържател на явочна квартира. Гавраилов е проверяван за принадлежност към ДС в качеството си на  член на управителния съвет на БТПП до 17 юни 2009 година.

Ректорът на Висше училище Международен колеж доц.Тодор Радев е бил агент на ДС, обявява още Комисията по досиетата след проверка на заемащите ръководни постове в държавни и частни висши училища. Той е сътрудничил на шесто, второ и четвърто управление. Вербуван е през 1981 година, а през 1986 е снет от отчет. Агентурният му псевдоним е бил Гъдю.

Наистина имаше такъв случай, призна пред Дарик доц. Радев. "Налагало ми се е три пъти при среща с чужденци да пиша какво съм си говорил с тях. Служител на държавна сигурност ме накара, но аз не съм написал нито една лоша дума, писал съм само нормални неща, нищо лошо. Предполагам, че може да се отвори и да се види какво съм писал. След това нищо не съм правил и затова са ме снели от отчет", каза Радев.

"С голямо отвращение си сложих името Гъдю, защото ми се струваше гадно да се налага да пиша за други хора", допълни той и поясни, че не е подписвал декларация за сътрудник.