Обмислят обжалване на заповедта за закриване на ЦУТНТ
Обмислят обжалване на заповедта за закриване на ЦУТНТ / Дарик Добрич

Обмисляме обжалване на заповедта на министъра на образованието, с която се закрива Центърът за ученическо, техническо и научно творчество, заяви за Дарик  директорът на извънкласното звено Тома Киряков. В цялата страна има подобни центрове и Добрич може да стане единственият от големите градове без такова звено за безплатни извънкласни занимания в сферата на народната просвета, посочи Киряков. Той припомни, че казусът около закриването на Центъра продължава от три години. През този период звеното за извънкласни дейности работи без собствен бюджет, изплащат се само заплати на служителите, които към настоящия момент са петима.

Преди дни от БСП -Добрич алармираха, че кметът на Добрич Детелина Николова и председателят на Общинския съвет Иван Мандев са заблудили Министъра на образованието Сергей Игнатов във връзка с издаване на заповедта, с която се закрива Центъра за ученическо, техническо и научно творчество в Добрич.

Мотивираното предложение на кмета Детелина Николова е незаконосъобразно, твърдят от БСП, защото се основава на Решение № 35-24 по протокол от 22.07.2010 година на Общински съвет. На този дата общинските съветници от Добрич не са заседавали, а заседание № 35 на местния парламент се е провело на 29.06.2010 година, според справка, направена от областния лидер на червените Владимир Калчев.

В отговор от община Добрич припомниха, че има решение 35 - 24 на Общинския съвет от 22.07. 2010 година, взето по оперативен порядък и публикувано на сайта на общината. В него общинските съветници предлагат да бъде закрит Центъра за ученическо, техническо и научно творческо в Добрич с 29 гласа „за", 2 „против" и 3-ма „въздържали се".