Обмислят общи проекти с Австрия в областта на туризма и селското стопанство
Обмислят общи проекти с Австрия в областта на туризма и селското стопанство / Дарик Добрич

Възможността за осъществяване на общи проекти в областта на туризма и селското стопанство обсъдиха на среща зам.-ръководителят на австрийската дипломатическа мисия у нас Волфганг Кучера и кметът на Добрич Детелина Николова. Дипломатът гостува в Добрич по повод концерта на квартет "Fagott IT" - част от Австрийските музикални седмици в България. Добрич за първи път е домакин на проява от престижното културно събитие и e един от деветте града в страната, в които гостуват австрийски музиканти.

„За Австрия Крайдунавското пространство и районът на Черно море са от особено значение. Тук виждаме сериозен потенциал и се надяваме, че в рамките на стратегията на ЕС за Дунавския регион ще бъдат осъществени редица съвместни проекти. Добрич и Добруджа могат да се възползват от възможностите, които дава Дунавската стратегия", коментира Волфганг Кучера.

Детелина Николова заяви, че се надява на бъдещи разговори с представители на австрийското посолство, за да се осъществят общи идеи в областта на туризма и селското стопанство. „Трябва да помислим за обмяна на опит в областта на обучението, свързано с професии в туризма, за това къде бихме могли да учим едни от други", заяви още австрийският дипломат. Той сподели, че се радва, че в Добрич има гимназия с преподаване на немски език, която е учебно заведение с традиции.

На срещата е станало още ясно, че австрийският посланик Герхард Райвегер възнамерява да посети Добрич. Той вероятно ще бъде придружен от аташето по селското стопанство.